Sporočilo o napaki

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/designsi/domains/taxa.si/public_html/spletna/includes/file.phar.inc).

ODPOVED POGODBE O ZAPOSLITVI

2 objave / 0 nov-i-ih
Zadnja objava
Iherif
ODPOVED POGODBE O ZAPOSLITVI

Imam vprašanje glede odpovedi pogodbe delavcu.

Gre za s.p., ki opravlja gostinske storitve in trenutno ima od 5 zaposlenih dva na čakanju na delo, ena je na skrajšanem delovnem času in za to smo tudi dali zahtevek na Zavod za zaposlovnje, da bomo prejeli povrnjeno nadomestilo. dve pa vedno delati (se izmenjujejo).

Eno delavko, katera je zaposlena z 4 ure/dan in uveljavlja glede zavarovanje za preostanek ur, do izpolnjnega 3 leta starosti otroka.....

Trenutno je ona na čakanju.

Kaj se lahko temu delavcu odpove pogodbo (bojimo se, da bi potem ne bili upravičeni do povračil) in na kakšen način oz. kakšno odpoved, da si s tem ne bi delali dodatnih stroškov (odpravnina)?

AlenkaP Taxa

Ukrepi za pomoč gospodarstvu imajo namen ohranitve delovnih mest, zato se mora v primeru odpuščanja delavcev pomoč vračati.

Delodajalec ne sme odpustiti delavca na čakanju v času prejemanja  nadomestila plače oziroma delodajalec ne sme delavcem, ki jim je odredil delo s skrajšanim delovnim časom v obdobju prejemanja subvencije in še mesec dni po tem obdobju začeti postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga.

Glede odpravnine pa naslednje:

-če odpoveste delavcu pogodbo o zaposlitvi, ki je bila sklenjena za določen čas, je odpravnina odvisna od tega, kaj ste navedli kot razlog zaposlitve v pogodbi (za nadomeščanje začasno odsotnega delavca, opravljanje sezonskega dela ali zaposlitev zaradi ukrepov aktivne politike zaposlovanja- v teh primerih odpravnina ne pripada, v vseh ostalih pa jo morate izplačati).

-če odpoveste delavcu pogodbo o zaposlitvi, ki je bila sklenjena za nedoločen čas, pa ni izplačila odpravnine v primeru odpovedi iz krivdnih razlogov, na kar ga morate najprej pisno opozarjati. Pri odpovedi pogodbe zaradi poslovnih razlogov ali razloga nesposobnosti, morate delavcu izplačati odpravnino.

Lep pozdrav,

Alenka Premrl

 

Teme na forumu