Sporočilo o napaki

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/designsi/domains/taxa.si/public_html/spletna/includes/file.phar.inc).

Začetek veljavnosti Zakona o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva

1. avgusta je začel veljati zakon, ki spodbuja zaposlovanje mlajših brezposelnih oseb in začasno znižuje višino porodniškega nadomestila.

Zaposlovanje mlajših breposelnih oseb

Po tem zakonu je delodajalec, ki sklene pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas z brezposelno osebo mlajšo od 30 let, ki je najmanj tri mesece pred sklenitvijo pogodbe prijavljena v evidenci brezposelnih oseb, za prvih 24 mesecev zaposlitve oproščen plačila prispevkov delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti.

Do oprostitve so upravičeni delodajalci, ki tri mesece pred sklenitvijo pogodbe niso začeli postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi oziroma odpovedali pogodbe o zaposlitvi delavcem iz poslovnih razlogov, tri mesece pred sklenitvijo niso imeli blokiranega TRR 30 ali več zaporednih dni, šest mesecev pred sklenitvijo pogodbe z mlajšo osebo redno izplačevali plače in redno plačevali prispevke za socialno varnost zaposlenim.

Če delodajalec prekine pogodbo o zaposlitvi s tako osebo pred potekom 24 mesecev je dolžan plačati vse prispevke za celotno obdobje zaposlitve.

Tako zaposlenim mlajšim osebam pripadajo vse pravice iz socialnih zavarovanj  in v enakih obsegih kot, če bi bili prispevki plačani.

Ta ukrep se nanaša na čas od 1. novembra 2013 do 31. decembra 2014.

Višina porodniškega nadomestila

Po tem zakonu nadomestilo porodniškega dopusta ne more biti višje od dvakratnika vrednosti povprečne mesečne plače v Republiki Sloveniji. Zakon še določa, da se postopki začeti pred uveljavitvijo tega zakona končajo po takrat veljavnih predpisih.

Zgornja meja porodniškega dopusta pa velja do vključno leta, ki sledi letu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda.